Psikoloji ve 5 Film



5 tane film… Bazisi gercek hayatta psikolojiyle birebir ilgilenen insanlari, bazisi ise en etkileyici psikolojik problemleri konu aliyor. Hepsi birbirinden carpici, birbirinden surukleyici… Iste benim en aklimda kalan, beni en dusundurten ve en etkileyen 5 film…


1.     A Beautiful Mind (Akil Oyunlari): Nobel odullu matematikci John Nash’in gercek hayatindan uyarlama olan bu film, Nash in essiz bir matematik teorisi bulma seruvenindeki psikolojik mucadelesini anlatiyor. Ron Howard’in yonettigi, bas rolunu Russell Crowe un oynadigi ve En Iyi Film dali dahil olmak uzere 4 Oscar odulu kazanan A Beautiful Mind, psikolojiyle ilginiz olsun olmasin, gorulmeye deger bir sanat eseri.

2.     Das Experiment (Deney): 1971  senesinde Standford Universitesi Psikoloji profesoru olan Philip Zimbardo, hapishanelerde yapilan insandisi muamelerin, iskencelerin psikolojisini anlamak icin bir deney tasarliyor, ve basvuranlardan 24 tane akil sagligi yerinde erkegi secip iki hafta boyunca yarisina mahkum, yarisina da gardiyan gorevlerini atiyor. Fakat kisa bir sure sonra, beklenilenin disinda gelismeye baslayan olaylar, insanlik disi davranislarin nedenlerine isik tutabilecek teorilere zemin hazirlamaya basliyor. Das Experiment, gosterime girdigi sene Alman Film Odullerinde Yilin Filmi odulune laik gorulmus, insanlarin hic yapamayacaklarini dusundukleri seyleri nasilda yapabileceklerini konu alan, gercek hayattan uyarlama, psiko-egitimsel bir Alman yapimi.

3.     Identity (Kimlik): 2003 senesine ait, cok basarili bir psikolojik gerilim filmi. Her ne kadar konu aldigi psikolojik rahatsizligi cok net bir sekilde portrelememis olsa bile, gerilim tarzini sevenler icin kesinlikle izlenmeye deger!

4.     He Loves Me, He Loves Me Not (Seviyor... Sevmiyor...): Gelmis gecmis en onemli psikolojik rahatsizliklardan biri olan psikozu konu alan, Audrey Tautou’nun basrolu oynadigi… Bir filmin benden tam not almak icin ucuncu bir seye sahip olmasina gerek yokJ Ayni hikayenin iki farkli insan tarafindan anlatildigi ilginc ve surukleyici bir Fransiz filmi.

5.     Kinsey: Cinsellik uzerine yaptigi arastirmalar ve vardigi sonuclarla cinsellige bilimsel bir gozle de bakilmasi gerektigini kanitlayan ve boylece psikiyatri/psikoloji dunyasinda yeni bir devir acan Prosefor Alfred Kinsey nin hayatini konu alan, 11 adet odulu olan bu film cinselliginize ve cinsel secimlerinize daha farkli bir acidan bakmaniza vesile olacak. 

6 comments:

  1. He loves me, He loves me not galiba en sevdigim film!

    ReplyDelete
  2. Zeynep Das Experimenti bulalim da izleyelim

    ReplyDelete
  3. Öncelikle blog dünyasına hoşgeldin :)
    Çok tatlı paylaşımların var bence daha sık post girmelisin, senden daha fazlasını okumak isterim :)

    ReplyDelete
  4. ...hepsini cok severim ve ayirca Shutter Island, One Flew Over the Cuckoo's Nest, Eternal sunshine of spotless mind favorilerim arasinda...

    ReplyDelete
  5. Geçektende harikaydı. A Beautiful Mind (Akil Oyunlari)

    "Mantıklı nedenler, sadece ama sadece gerçek sevginin gizemli denkleminde bulunabilir." (John Nash)

    ReplyDelete
  6. Paylaşmış olduğunuz sunumlardan çok memmunuz.İcra Avukatı olarak bu paylaşımlarınızın devamını dileriz.

    ReplyDelete