Davul Bile Dengi Dengine Çalarmış


Ayrı hayatlar varmış, bir olamayacak. Ayrı diller varmış, bir diğerine çevrilemeyecek. Ayrı  kültürler, gelenekler varmış esneklik gösteremeyecek.  Davul bile ancak dengi dengine çalarmış. İlişkiler söz konusu olunca bu en bilindik yazılmamış kuralmış.

Mış… Muş…


Belki birebir, belki de benim gibi çok yakınınızdan birilerininin bu kuralı çiğneyebilme inancına şahit oldunuz sizlerde. O zaman bilirsiniz siz de benim gibi, bu kınamalarla başlayıp tebriklerle biten beraberlikleri. Birinin ailesine diğerinin çok sofistike, diğerinin ailesine de o birinin yetersiz geldiği; insana “ben” yerine “onlar”ı tarttıran, bütündense tek bir parçaya odaklatan bu beraberlikleri… Tanırsınız siz de, benim diyemeyecekleri hayatların insanlarını… En çok duymamız gereken seslerin susturulduğu, güçsüz düşmüş sahiplerini…

Nasıl belirleniyor bu insan denklikleri? Sevgiyle olmadığı kesin, peki ama neyle? Maddiyatla mı? Eğitimle mi? Yoksa o dillerden düşmeyen görgüyle mi? Bahsi geçen iki insan değilse son sözü söyleyecek, kim basıyor onay damgasını? Aile mi? Arkadaşlar mı? Toplum mu?

Zaten aşkın barındırdığı duygular kendi başlarına yeterince karmaşıkken, dirseklerin masadaki uzaklığını değerlendirme beklentisi insafsızca değil mi? Hayat okulunda bir yastıkta kocayabilmenin ön koşulu yan yana iki üniversite diploması mı?

Kim karar veriyor bu doğrulara? Kim koyuyor bu katı kuralları? Masum bir “O üzülmesin” endişesi mi bu, yoksa tekçilik mi? Nedir bu bulunmaz hint kumaşı felsefesinin çıkış noktası? Kim dikte ediyor bu yazılmamış kuralları?

Yazılmamış her kural insan aklına hitap, yüreğe isabet edebildiğince doğrudur. Çünkü hayat başkalarının tecrübeleriyle elde edilmiş nasihatlar doğrultusundansa deneyerek, hissederek ve tadarak yaşanır. Aklımız ve yüreğimizdir yol arkadaşları, ve onlardan tasdiksiz uyulan kurallar dillerdeki keşkeleri doğurur. Herkes takdir ederken, ayıplayan vicdan olur. Onların doğrusu, masalda sözü geçen asıl ikilinin kederi olur… ve derken gökten üç elma düşer. Biri ailelere, biri arkadaşlara, biri de memnuniyetsiz topluma.  


5 comments:

  1. Dogru söylemiyor degilsin,ama bu gibi iliskilerin ömrü ne kadar uzun olur,orasi mechuldur.Sonucta ayni sosyal,ayni kültür ve ayni seviyede omayan insanlarin ilerde birbirleriyle paylasacak cok seyleri olacagini düsünmüyorum.Iliski de karsiliklidir;taraflar birbirlerine bir seyler verir,alir,birbirlerinden bir seyler ögrenir,birbirlerini ileriye götürürler.Aslinda bildigin gibi,büyüklerin,baska insanlarin tecrübesi getiriyor bu kurallari,ama yine de son paragrafindan sonra baslayan yazina ictenlikle katiliyorum,saygilar.

    ReplyDelete
  2. Düşündü,en güçlü aidiyetimiz kimedir? diye sordu kendine. Acaba yaşamımı paylaştığım kişiye mi aitim yoksa aileme mi ya da tamamen kendime mi? Bu soruları sıkça sorduran bir yaş dönemidir yirmili yaşlar.Sonra otuzlar gelir ve sorular önemini yitirmeye, cevaplar değer kazanmaya başlar.40'lar ise pişmanlıklar devridir. Neden bunca yılı sorulara cevap bulmakla heba ettim? O kadar çok zamanım var mı bu dünyada geçireceğim.

    Sadece yaşamak, yaşamla bir olmak, denemek ve cesur olmak ise nedense çoğunlukla geç kalınmışlığı içinde barındırır.

    Sen kendini çok iyi yetiştirdiğine inanıyorsan sorulara ve cevap aramalara da gerek yoktur. Aslolan yaşamın renklerini ve ışığını yansıtabilen bir hayat arkadaşının yanında olması ve ona güvenebilmendir.Dolu dolu yaşanacak bir yaşamda keşkelere, endişelere yer kalmaz.

    ReplyDelete
  3. ellerine saglık

    ReplyDelete
  4. Bence "cahiller cesur olur" bilincsizce herseye atlamamak ve arastirmak lazim. Eger davul dengi dengineyse o denklige gelmeeden hepsi davul. Ben zenci bor adamla evliyim. musluman olmadan once kocam icin dengin degil dendi yok efendim Kurana aykiriymis.. İyiki cahillikle cesarete kapilip kocami birrakmamisim o zaman cunku o Bakara suresinin ayeti aslinda erkeklere yazilmis ve erkekler yabancilarla evlenmeyin diyor.. Ne hikmetse hemen erkeklerin yabanci kadinla evlenmesi sanki onlarin verdigi jihad yabancilari islama katmak, onlar erdemli is yapiyorr olmus.. İsin kotusu ben amerikada okudum ve catolic islam dersi alan arkadasima da "musluman kizlarin catolik erkeklerle olmasi gunahtir" diye ogretilmis... Bunu ogreten Arap İslamm hocasina teesufff hem de Amerika gibi esitlikci bir yerde ne çesaret!

    ReplyDelete