Pozitif Olmak

Universitede aldigim ilk psikoloji dersiydi. Profesor sinifa girdi ve tek bir kelime konusmadan tahtaya buyuk harflerle "HIC BIR DURUM, HIC BIR KIMSE SIZE BIR SEY HISSETTIREMEZ" yazdi. Kafamin karistigini ve bir anlam cikarma cabasi icinde tahtaya uzun uzun baktigimi hatirliyorum. Sonra bir tartisma basladi. Ellerini kaldiran ve soz hakki verilen insanlar bir bir basladilar... "Erkek arkadasim benden ayrildi, bu beni cok uzuyor", "annemin daimi elestirileri beni cileden cikariyor", "patronum bana verilmesi gereken promosyonu baska birine verdi ve bu beni muthis bir hayal kirikligina ugratti"... Profesor butun bu karsi ataklari sakince dinledikten sonra "Uzulmek, cileden cikmak, hayal kirikligi, kizginlik, saskinlik, mutluluk... bunlar sizin secimleriniz! Bu duygulari hissetmek sizin seciminiz! Memnun degilseniz bunu degistirebilmek yine sizin seciminiz ve sizin elinizde, baskalarinin sizin duygulariniza bir yaptirim gucu yok! Boyle dusunurseniz kontrolu kendi elinize alabilir ve hayatinizi istediginiz gibi, istediginiz insan olarak yasayabilirsiniz!"dedi. Tabiiki, olaylara tek bir taraftan bakip opsiyonlarimizi daraltmak yerine, farkli acilardan bakmayi ogrenebilmek, bilissel ve duygusal tepkilerimizi olaylarin degilde olaylara bakis acimizin belirlediginin farkindaliginda olabilmek, bir cok dahiane fikir gibi, soylenmesi kolay pratige gecirmesi zaman alanlardan. Yavas yavas, durumlari, olaylari veya diger insanlari aklinizdan gecen seylerden, hislerinizden sorumlu tutmayi birakip, kontrolu elinize alip, bakis acinizi modifiye ettiginizde size garanti veriyorum kendinizi daha guclu hissedeceksiniz.

O ilk girdigim psikoloji dersinde profesorumun dagittigi kagidi hala saklarim ve firsatim oldukca okumaya calisirim. Bana cok zor zamanlarimda guc veren bu satirlari dilimize cevirip sizlerle paylasmak istiyorum. Umarim benim faydasini gordugum kadar sizler de faydasini gorur ve hayatlarinizin tek senaristinin kendiniz oldugunuzu anlamaniz adina attiginiz bu ilk adimda size de bana oldugu kadar motivasyon olur.

(Yazinin kaynagini ne kadar arastirdiysamda bulamadim, her yerde "anonim" olarak geciyor. Ama yilmadan arastirmaya devam ediyorum. Bilen varsa benimle paylasabilir, cok sevinirim:))

Saglikla Kalin!



Ben, saglikli ve mutluyum

Guzel ve iyi olani gorebiliyorum.

Negatif dusunceler ve inanclarla kendimi alcatlmayi redediyorum.

Agiz dalaslarina, karisikliga, ve gecimsizlige karismayi redediyorum.

Ne zaman kotu bir sey olsa, biliyorumki ya kurban olmayi secerim ya da ders cikarip, bir seyler ogrenebilmeyi. Ve ben bir seyler ogrenebilmeyi seciyorum.

Ne zaman biri bana yakinarak gelse, ya sikayet etmelerini kabul ederim ya da onlara hayatin pozitif tarafini isaret ederim. Ben, hayatin pozitif tarafini seciyorum.



Okula gidiyorum diye sikayet edebilirim ya da hevesle beynimi yeni bilgilere acarim.
 Yeterince arkadasim olmayisinin yasini tutabilirim ya da yeni iliskiler arayisina girisirim.
Gullerin dikenleri olusuna aglayabilirim, ya da dikenlerin gulleri olusunu kutlarim.

Hayat secimlerden ibarettir. Her olay bir secimdir. Olaylara nasil tepki gostereceginizi kendiniz secersiniz. Insanlarin ruh halinizi nasil etkileyecegini siz secersiniz. Iyi yada kotu bir ruh hali icinde olmayi siz secersiniz. Kisacasi: hayati nasil yasayacaginiz sizin seciminiz!

Her sabah uyandiginizda sunu soyleyin kendinize: "Bugun iki secenegim var. Ya iyi bir ruh hali icinde olmayi secerim ya da kotu. Iyi bir ruh hali icinde olmayi ve hayatin pozitif acilarina odaklanmayi seciyorum. Bugunun nasil olacagi benim elimde. Bugunun nasil olacagi benim secimim!"






5 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. Bu yazıyı çok beğendim
    gerçekten de sonuna kadar katılıyorum
    benim inandığım bir cümle var

    hayata gül ki,
    o da sana gülsün

    gerçekten de olumlu bakarsan herşeye güzellikler seni buluyor,
    ben yaşadım ve gördüm
    kesinlikle buna inanıyorum

    sana başarılar diliyorum

    ReplyDelete
  3. mukemmel yaziyorsun, sahane.

    ReplyDelete
  4. Louise hay oldugunu dusunuyorum....

    ReplyDelete